RÓLUNK

A BALATON MODELL rövid története

A cég 1/72-es, 1/35-ös méretarányban gyárt műgyanta maketteket és kiegészítőket fotómaratott és/vagy vákuum húzott alkatrészekkel. A vállalkozás a 90-es évek legvégén kezdte működését. Az eleinte kizárólag figurákra szakosodott gyártás kiegészült az 1/72-es repülőkkel (2. világháborús magyar kísérleti típusok. A tucatnyi készlet közül a WM-23 Ezüst Nyíl volt a legnépszerűbb.) A típusválasztásnál mindvégig meghatározó volt a magyar vonatkozás. A következő korszakot a háború utáni magyar katonai járművek jelentették. Elkészültek az első 1/72-es járművek: Csepel D344, B-130, Cs-800, D352, a sorozatot a Csepel D566 és Dac-665 zárta.
Hosszabb szünet után 2009. vége felé újabb vállalkozást alapítottam, de a márkanév ugyanaz maradt. A 2S3 Akácija makett kiadásával a Balaton Modell egy magasabb minőségi szintre lépett. Csatlakozott a céghez Slyizs Péter, a fotómaratások, összeállítási rajzok tervezése és a mesterdarabok egy része is az ő nevéhez fűződik. Az új mesterdaraboknál alkalmazni kezdtük a 3D nyomtatás technológiáját, ami minden eddiginél precízebb megoldásokat tesz lehetővé.
Jelenleg a háború utáni korszak gumikerekes és lánctalpas járművei jelentik a fő csapásirányt. A magyar vonatkozású technikák mellett igyekszünk nemzetközileg is piacképes témákat feldolgozni. Így az orosz típusok mellett amerikai „vasak” is készülni fognak (nem csak) nyugati makettezőknek. A már működő online boltban a Balaton Modell termékek mellett számos kisszériás gyártó különlegességei is megvásárolhatók.

Kerek Gábor